Struś afrykański jest największym żyjącym ptakiem na Ziemi a jednocześnie jedynym żyjącym strusiem na Ziemi. Emu, Nandu i Kazuar są to ptaki spokrewnione, ale nie należą do rodziny strusiej.
Sięgając nieco do historii warto wspomnieć,że te biegające ptaki żyły już 50 mln lat temu,a pierwsze związki z człowiekiem pochodzą z okresu 5500 lat przed naszą erą.
Początkowo zainteresowano się strusiami w Starożytnym Egipcie ze względu na ich pióra. Stanowiły one symbol sprawiedliwości z racji swej symetrycznej budowy. Wachlarzy z białych piór mógł używać tylko faraon. Strusie pióra zdobiły też hełmy oficerów Imperium Rzymskiego wskazując rangę wojskowa,oraz symbolizowały zwycięstwo. Pod koniec XVIII w. moda na strusie pióra pojawiła się w Europie. Programy rewiowe ,kapelusze muszkieterów ,elementy strojów kobiecych,to tylko niektóre przykłady. Pióra to nie tylko dekoracja ,ale ze względu na właściwości antyelektrostatyczne znalazły też swoje zastosowanie w kryminalistyce i przemyśle samochodowym. Są również niezastąpione przy zwykłych porządkach domowych.
Jaja strusie w Starożytności miały za zadanie chronić domostwa przed demonami i piorunami. Wydmuszki wykorzystywano do magazynowania wody a ze skorup wytwarzano kielichy, które oprawiano w złoto i srebro .Obecnie jaja głównie służą do wylęgu a marginalnie wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym.
Z czasem kolejnym kierunkiem użytkowania strusi stała się ich skóra , porównywana z luksusowymi skórami np. krokodyli .Ciekawa faktura sprawia, że wykorzystuje się ją do różnych wyrobów począwszy od drobnej galanterii a skończywszy na tapicerce meblowej i samochodowej.
Obecnie głównym kierunkiem użytkowania strusi jest mięso.
Mięso strusie czyli strusina wyglądem przypomina wołowinę, smakiem zaś coś pomiędzy wołowiną a dziczyzną,więc praktycznie sprawdza się w każdym przepisie na wołowinę. Mięso strusie jest bardzo delikatne. Przyrządzać je można na wiele sposobów, a mianowicie : piec, smażyć,dusić. Idealnie nadaje się na zrazy,roladę,mielone .Na szczególną uwagę zasługuje możliwość przygotowania wyśmienitego tataru . Strusie mięso doskonale nadaje się też na grilla,ponieważ po wcześniejszym zamarynowaniu gotowe jest w kilka minut. Godny polecenia jest również udziec strusi pieczony w całości ,podawany na imprezach okolicznościowych w sosie grzybowym,czy żurawinowym z gruszkami. Jeden udziec to jest ok 15-18 kg mięsa z kością co w przeliczeniu wystarcza na ok 50 osób.
Strusina jest doskonała dla osób będących na diecie ,ponieważ ma niższą zawartość tłuszczu,ma mniej kalorii i cholesterolu w porównaniu z wołowiną ,mięsem z kurczaka czy indyka .Strusina ma niską zawartość sodu (2,6-3,7 mg/100g) więc jest zalecana osobom z nadciśnieniem tętniczym. Jednocześnie zawiera wysoki poziom żelaza (2,6-3,7mg/100g) i wysoki poziom kwasów tłuszczowych nienasyconych , niezbędnych dla organizmu. Zalecana jest kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym .W 100 g mięsa znajduje się zaledwie 0,8-2 % tłuszczu, 37,8-58 mg cholesterolu oraz 94-120 kalorii .Dla porównania mięso indycze zawiera od 3,8-14,7 % tłuszczu, 63 mg cholesterolu i aż 185-218 kalorii na 100 g mięsa.
Oceniając walory zdrowotne,to strusina zasługuje na najwyższą ocenę . Lista zalet strusiego mięsa jest proporcjonalna do wielkości strusia. Jest doskonałą alternatywą dla wołowiny czy drobiu. Na ten moment jest jednak mało znana ,a przez to też niedoceniana.